Om veiledning og selvbevissthet

I mine første år som ungdomsleder, som nå er over 15 år siden, la jeg tidlig merke til mange av de ungdommene som strevde med livet. Jeg hadde både lært og erfart at det hjalp å prate om ting, så jeg fikk dem til å prate. Vi var mange unge ungdomsledere som satte av tid til samtaler, og som sa de kunne komme til oss med alt. Og de kom. For noen tror jeg problemene ble mindre og mer oversiktlige, men for andre større og mer uoversiktlige. Jeg vet ikke helt hvordan det skjedde, men merket at jeg noen ganger stod skikkelig fast, med begge beina dypt i gjørma, eller i alvoret, og lurte på hvordan det brått ble så vanskelig å komme opp igjen og få til en mer «happy ending».

Etter noen slike erfaringer startet jeg i veiledning, noe som har gjort den store forskjellen. Veiledning har for meg i blant vært svært ubehagelig, flaut og slitsomt. Det har også gitt meg kick, enorm glede og takknemlighet. Det har fylt meg med ydmykhet og ærefrykt for livet og mennesker jeg først har dømt nedenom og hjem, men senere beundret.

Jeg skulle ønske jeg hadde kjent meg selv bedre, da jeg var yngre leder. Ikke bare mine styrker og svakheter, men mine fordommer, frykter, min måte å møte andre på, at jeg hadde kjennskap til hvordan jeg trodde problemer ble løst også videre.

Så nå reiser jeg rundt og prater om dette vanskelige, men også viktige:

Hvordan tar vi imot ungdommene og deres utfordringer? Hvilke erfaringer har vi om det å snakke om problemer, og når hjelper vi ungdommene – og når gjør vi kanskje vondt verre? Hvordan forstår vi de ulike begreper som dagens ungdom strør om seg; stress, angst, press, psykisk helse, og hvordan møter vi det?

Min drøm er at det overalt i landet skal finnes nære, trygge, uperfekte og bevisste ungdomsledere, som kan ta ungdommene imot – i de vonde dagene så vel som de gode.

VELKOMMEN TIL UNGDOMSLEDERBLOGGEN!

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.