Et tre som har mistet frukt eller som bærer frukt

Utenfor huset mitt er det et epletre som virkelig har båret frukt i år. Helt vanvittig mange, gode, røde epler (kom og spis de som vil!) Likevel har det også falt mange epler til bakken, som har råtnet, blitt spist på av dyr eller blitt tråkket på. I dag fikk dette meg til å tenke på hvordan vi snakker med ungdommer, som kommer til oss for å få hjelp med problemer (så lett kan altså en assosiasjon oppstå…)

Mange ledere og lærere setter av tid til samtaler med ungdommer som strever med sin fortid (og dermed også nåtid, og i blant framtid). Flere ungdommer jeg har snakket med forteller meg at disse samtalene i blant ikke har hjulpet særlig, noen ganger vært fint i øyeblikket, mens andre ganger ført til positiv og langsiktig endring av en eller flere situasjoner og relasjoner.

En av tingene jeg begynte å tenke da jeg så på de ulike eplene på treet og på bakken, var hvordan vi lytter når ungdommer kommer for å snakke om problemer. Hvilke spørsmål stilles, og hvor beveger nysgjerrigheten seg? Er vi opptatt av å finne ut hvor mye som har blitt ødelagt, hvor mye de som kommer har mistet, eller hva som er verst for dem? Eller leter vi etter det ungdommen ennå har igjen, det som har tålt vinden eller stormene, som har holdt ut og som har overvunnet eller kjempet mot angrepene.

 

Jeg har ikke så stor tro på at det å ”tenke positivt” gjør at det vonde forsvinner. Men jeg tror på å brette ut de gode øyeblikkene, de relasjonene hvor ungdommen sier det er godt å være seg, de mange eller få mestringserfaringene han eller hun bærer med seg, og gjøre dem store. Hva preger disse historiene? Hva gjør at ungdommen ennå husker så mange detaljer i forhold til dem? Og hvordan kan livet bli fylt med flere slike øyeblikk, relasjoner eller erfaringer? Som sagt: Jeg tror ikke at det å tenke positivt får det vonde til å forsvinne. Men jeg tror ved å få flere positive øyeblikk, relasjoner og erfaringer, blir det færre vonde.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.