Gi meg karakterboka di, og jeg skal si deg hvem du er…?

Om karakterer, berømmelse – og muligheten for å bli dømt 

Freerangestock.com

For lenge siden leste jeg en bok som jeg tror het «Who you are when nobody’s watching» (takk til Siri, tidenes ungdomsleder på Majorstua..). Det fikk meg blant annet til å begynne å plukke opp tørkepapir på offentlige toalett som hadde havnet på utsiden av søppelbøtta, fremfor å fortelle meg selv (som jeg hadde gjort tidligere) at de som jobbet med renhold trolig ikke ble glad for at jeg blandet meg inn i deres jobb ved å ta opp papiret og kaste det i søppeldunken. (Jeg ble aldri ferdig med boka, og håper egentlig jeg finner den igjen, for jeg vil nok trenge den flere ganger i livet.

Jeg liker de elevene eller ungdommene som blir «mot alle ods»- historier. Det er faktisk en god del av dem som blir det. Kanskje ikke alltid mot alle ods, men i hvert fall mot noen(s).

Jeg sier ikke at jeg anbefaler å droppe ut av skolen, for altfor mye peker i retning av at utdanning på mange måter gjør verden til et bedre sted, både på individnivå, gruppenivå og samfunnsnivå! Likevel finnes det mange ulike personer, idrettsidoler, musikere og skuespillere som på mange måter fikk et et bedre liv da de sluttet å forsøke å passe inn i det forventede livet. De droppet ut av skolen.

Å droppe ut høres innmari latskap ut, og de som har erfart det forteller mest om at skolen rett og slett ble for krevende å bli værende i. Enten det var på grunn av dysleksi, mobbing eller vanskeligheter på hjemmebanen som ødela for nattesøvn og konsentrasjon, så kom de en dag fram til at skolen ikke hjalp dem. Så mens noen med de samme vanskeligheter ble værende, valgte disse ungdommene skolen bort, eller droppet ut, som vi visstnok har landet på å kalle det:

Bryan Adams
Charles Dickens
Claire Monet
Al Pacino
Walt Disney
Nicolas Cage
Johnny Depp

Jeg ser ungdommer daglig, og mitt inntrykk er at de både vil, prøver og ønsker å få til det livet vi fører dem inn i, blant annet skolegang hver dag fra kl.08:30 og utover. Likevel viser tallene oss at nærmere 30 % ”dropper ut” av den. Årsakene er mange, og noen ganger vet vi hvorfor det skjer. Jeg stusser likevel i blant over hvordan vi voksne tillater hverandre å snakke om disse ungdommene, som om denne fasen er fullt og helt avgjørende for resten av livet og dets utfall, karrieremessig og ellers.

Ikke få ganger har jeg overhørt setninger fra voksne rundt som ”hehe, ja, hun skal jo bli lege”, eller ”det eneste han kan bli er…” Og hvis jeg i et opphisset øyeblikk (forsiktig utad selvfølgelig, bare opphisset på innsiden..) forsøkte meg frampå med et «ja, vi kan jo aldri vite hva framtiden bringer heldigvis..» fikk jeg knapt fullføre setningen før det kom en ny i retur om at vi jo måtte være realistiske.

Men hva vet vi egentlig? Ser vi alltid hvem disse er? Karakteren deres? Og da mener jeg ikke bokstaven eller tallet som skal skrives i boka, men «who they are when nobody’s watching».

Heldigvis vil noen si, beklageligvis vil andre si, må de av oss som omgås barn og ungdom snakke om karakterer, om fravær og om viktighet av å prioritere utdanning og skole. Likevel håper jeg vi våger å være mer forsiktige med hvordan vi snakker om å ta ansvar, om å vise respekt for andre og om å gjøre en innsats. For mange av ungdommene som snart ikke kommer til å prioritere skolen (akkurat nå), tar likevel ansvar og gjør en utrolig innsats, og mange av dem respekterer oss også – (selv om de kommer for sent). Men når de kommer, kommer de med vanskeligheter som de ikke alltid rår med selv, men som de heller ikke våger å dele med noen. Skolen blir derfor (for noen ungdommer) stedet hvor de jobber på spreng for ikke å avsløre hva de egentlig er fylt av. Så de klarer ikke følge med, få med seg beskjeder eller ta ansvar for egen læring. Ikke på den måten som kreves eller forventes. Ikke akkurat nå.

Men selv om det er status nå, vet vi likevel ikke alt om dem og deres framtid…

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.