Hvert hjem har sin egen tone…

Kjære foreldre,

Hvert hjem har sin egen tone. Hvordan er tonen hjemme hos dere?

Det du er bevisst kan du gjøre noe med, det du ikke er bevisst gjør noe med deg.

Tonen i hjemmet gjør noe med deg og de du lever sammen med. Det er mange ting som blir så vanlige for oss at vi ikke legger merke til det i det daglige. Vi har alle våre vaner og måter å både si og gjøre ting på som er selvfølgelige for oss. Så selvfølgelige at vi ikke engang tenker over det. Alle disse ubevisste tanker og handlinger preger våre liv i stor grad.

Lytt til grunntonen som preget ditt hjem. Er den lys? Blid? Er den mutt? Sint? Optimistisk? Eller kanskje tung og mørk? Ambisiøs? Det er vi voksne som setter tonen i ett hjem, det er vi som må ta ansvaret for grunntonen i hjemmet. Selvfølgelig vil tonene variere fra dag til dag, noen dager er lyse, andre er mørkere. Men grunntonen er noe annet, det er den som ligger under alle de daglige variasjonene. Den preges av hvordan man snakker til hverandre. Den tonen er egentlig en følelse, den følelsen som sitter i kroppen til de som bor i huset. Følelsen som de tar med seg ut på skolen, på jobben og på fritidsaktivitetene. Grunntonen preger hvordan du og dine nærmeste møter verden rett og slett. Den er malen for hvordan dine barn snakker med venner, lærere og andre voksne. Er grunntonen i hjemmet deres preget av respekt? Både for andre mennesker og dere selv?

Endring starter alltid med en bevisstgjøring. Det du ikke er bevisst gjør nemlig noe med deg…  Ønsker du en endring i grunntonen i deres hjem? Da må den endringen begynne med deg! Fordi du er viktig!

Foreldre har stor makt. Det er ikke slik at selv om ungdommen din har blitt høyere enn deg, finner veien og kan lage seg mat selv så trenger han/hun deg ikke så mye som før. Han trenger deg mer enn noen gang! Hun trenger å kjenne at du står stødig når hun er ustø. Jeg sier ikke at det er enkelt, men det er du som er voksen. Det er vi voksne som lager malen for hvordan vi skal ha det i vårt hjem. Endringen må begynne med deg. Du er viktig! 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.