Om utrygghet og følelser

Enten vi er unge eller eldre kan vi i blant kjenne oss utrygge eller føle oss truet. Våre liv, framtid, vennskap, familieforhold eller posisjon blir i blant utfordret, og vi blir redde for å miste noe eller noen. Ofte skulle jeg ønske dette lå lengre framme på netthinnen – når vi i blant smeller løs eller andre smeller løs mot oss. For ofte føler vi ikke bare i forhold til her og nå, men vi har med oss hele vårt liv inn i det aktuelle øyeblikket vi reagerer.

Jeg hater (vurderte å bytte ut ordet «hater» med «misliker sterkt», men lot være…) hvordan følelser blir snakket om i dagligtalen. «Hun er så følsom», som om det måleapparatet er det som er minst verdt å lytte til. Eller «vær saklig» eller «du overreagerer», altså; forsøk å legge dine følelser (deg selv og dine erfaringer) til side.

Det vi kjenner på i møte med andre, eller i forhold til et tema eller en sak ER REELT. Likevel ser vi at vi reagerer ulikt, og også ser ut til å føle ulikt i situasjonen. Dette kan gjelde i en diskusjon, et møte, eller i andre konfliktfylte situasjoner. Når jeg møter en annen, møter jeg det mennesket med hele meg – altså med alt jeg har erfart, bevisst og ubevisst. Det betyr at andre kan trigge ting hos meg, som jeg ikke alltid er bevisst eller kjenner til.

Ikke sjelden når jeg i terapi eller veiledning stiller spørsmålet: «hva minner dette deg om?», blir folk overrasket (for de har jo ikke opplevd akkurat dette før). Likevel kommer det ofte et svar som ikke overrasker dem, men som gjør deres reaksjon og følelser forståelig for dem selv.

Følelser er et instrument som forteller oss mye om oss selv og om erfaringer som har satt spor, og det å kjenne deg selv er noe av det viktigste du kan gjøre dersom du ønsker gode relasjoner. Ikke vær redd dine egne eller andres følelser, men vær nysgjerrig og forsøk å finne ut hva disse reaksjonene egentlig handler om.  Da er det også lettere å ikke «frike ut», grunnet egne eller andre sterke følelser, men kunne stå stødigere selv om man i øyeblikket kan kjenne seg utrygg eller føle seg truet.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.