Å bære inne med og bære over med

Freerangestock.com

Om å bære inne med og bære over med

Pinnekjøtt eller ribbe, eller hva med kalkun? Gudstjeneste klokka 12, 14 eller 16, og hvor mange juleselskap kan vi presse inn på én dag, fordi vi ønsker, føler vi må, eller er svært fleksible og får til det vi vil?

Jula er virkelig den optimale arenaen for enormt mye hygge, men også ladet med mulighet for konflikter og lett stressede mennesker.

Noen gruer seg til jul, fordi relasjonene de står i oppleves vonde, uforutsigbare og destruktive. Dette oppleves gjerne ikke lettere i jula, men verre. I møte med disse menneskene har det blitt tydeligere for meg at det mange av oss andre «gruer» oss til, egentlig handler om noe helt annet – nemlig at vi er forskjellige og har ulike ønsker for julen (for noen av oss handler det faktisk bare om det).

Dette er forsøk på å gjøre oss bevisst hva vi faktisk trenger å gjøre noe med, som vi bærer inne med, og hva vi kan la være å gjøre noe med – og slik bære over med.

Mye av det vi snakker om, eller tar opp igjen og igjen, sitter dypere i oss enn vi tror. At vi i blant må bære over med både barn, søsken, foreldre, ektefelle, svigerforeldre eller de eldste i flokken, er vel noe de fleste av oss er innom i løpet av en eller flere julefeiringer. Og jeg er glad for at omsorgen er såpass sterkt tilstede, og at mange klarer å ta ekstra hensyn til hverandre i jula. Dersom trykket på innsiden likevel blir for stort, tyter det ofte ut. 70% av kommunikasjon skjer nonverbalt.

Oppfordringen denne julen, og i året som kommer, er å være nysgjerrig på deg selv og de du har rundt deg, hva som er viktig og hvordan det kommer til uttrykk. Og skulle det skje at begeret renner over, ta et bevisst valg i forhold til dette, dersom en luftetur ikke hjelper.

Finn et sted å sortere viktig fra uviktig– slik at du kan ta grep om eget liv, og få en endring på det som gjør at begeret flyter over.

Vi i Samtaleverkstedet jobber for gode relasjoner, og vi vet at voksne blir bedre på å ta imot de unge når de har det bra med seg selv og tar vare på deg selv. For noen handler livet, og i blant også julen, om vonde relasjoner som trengs beskyttelse eller skjerming fra. For andre handler livet, og i blant også julen, om å innfri andres forventninger. Dette er lettere å leve med hvis det oppleves selvvalgt, selv om utgangspunktet for både livet og felles julefeiring innebærer å ikke kunne velge alle detaljene selv. Blir du bevisst hva du velger å bære over med og hva du vil gjøre noe med, blir kanskje ikke trykket like stort, og muligheten for at julefreden faktisk inntreffer kan lettere finne sted…

Ønsker med dette alle et godt nytt år.

 

 

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.