Visste du at tenåringshjernen er nøkkelen til vår suksess som art?

Tenåringer er fantastiske synes jeg!! Småbarn er søte altså… men tenåringsgutter med litt for lange armer og bein, dun på haka, litt fjerne i både blikket og hodet… du verden for en sjarm!! De er bare herlige!

Vi mennesker fødes med en hjerne som er veldig uferdig og dermed veldig tilpasningsdyktig. Det er dette som virkelig skiller oss fra dyrene. Ingen er så hjelpeløse som små menneskebarn, og det er nettopp det som er vår store styrke!

Hormonene kan forklare en del av det som skjer med tenåringene våre, men det er i hjernen den store ombyggingen skjer. Masse nye forbindelser mellom ulike områder i hjernen blir dannet. Det er derfor ungdomstida er et sant underverk! Fordi hjernen vokser og er så fleksibel, gir ungdomstida enorme muligheter til å utrette store ting. Men fleksibilitet, vekst og blomstring er et tveegget sverd. En åpen og lettstimulert hjerne er også ekstra sårbar for negative virkninger av stress, kjemiske substanser og alle slags miljøendringer. Og på grunn av ungdommenes ofte overaktive hjerne kan slike påkjenninger føre til mye større problemer enn hos voksne. Derfor må vi passe ekstra godt på tenåringene våre!! De trenger grenser og struktur, bare slik kan de utvikle sine indre strukturer. Gode rammer kombinert med tålmodighet og masse kjærlighet – og krydre det hele med nysgjerrighet, ja da har du en god oppskrift som utgangspunkt for en fin tid både for foreldre og tenåringer. Helt problemfritt blir det nok ikke og jeg sier ikke at det er lett. Foreldrerollen skal ikke fagligjøres og foreldre bør ikke opptre som coacher. Men gode verktøy og metoder kan være til uvurderlig hjelp når det stormer. Vi har dessverre i Norge i dag en ungdomsgenerasjon som strever. De aller fleste kan få god hjelp av sine nærmeste i samarbeid med eventuelt lærer og helsesøster. Jeg skal holde foredrag på mange foreldremøter denne våren og det er fordi jeg mener at foreldre er så betydningsfulle. Foreldres engasjement i tenåringers liv er fundamentalt og utrolig viktig.

Når tenåringer er rebelske forandrer de verden – slik generasjoner før dem har gjort. Som art er vi avhengige av tenåringenes oppfinnsomhet og kreativitet. Hjernen deres er helt optimal for det!! Vi trenger tenåringshjernen!! Husk det neste gang du irriterer deg over at han/hun ikke følger med, glemmer og smeller i dørene… vi trenger at de gjør det? det er slik menneskeheten utvikler seg fremover. De er fremtiden!! Vi må ha tro på dem, lytte til dem og elske dem!

Er du like interessert i tenåringshjernen som meg kan jeg på det varmeste anbefale boken: Tenåringshjernen- hjerneforskerens overlevesesguide til livet med ungdom. Skrevet av Frances E.Jensen.

Noen gode råd fra Frances og meg tilslutt?

  • Vær tolerant når tenåringen din har dummet seg ut, men sørg for å snakke rolig med dem om hva de har gjort feil.
  • Ikke bli sjokkert når tenåringen din gjør noe tåpelig og deretter sier at han/hun ikke vet hvorfor. Det har sin helt logiske forklaring i ombyggingen i hjernen deres. (Vil du vite mer om det må du komme på foredrag med meg…)
  • Kommuniser med dem og sett deg inn i deres situasjon. Fremhev de positive tingene i livet deres og understrek at de kan komme til deg når de trenger råd. Vær tilgjengelig!
  • Sosiale medier og digitale innretninger er en viktig innfallsport til kommunikasjon med tenåringene. Benytt deg av deres kompetanse!
  • Du er den første og viktigste rollemodellen for barnet ditt. Han/hun observerer deg, selv om de ikke nødvendigvis er oppmerksomme på det selv. De lærer av måten du lever ditt liv på og hvordan du møter dine utfordringer blir en del av deres verktøykasse.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.